ČO JESŤ A PIŤ

ČO JESŤ A PIŤ

Dnešná doba je veľmi rýchla a preplnená množstvom informácií týkajúcich sa všetkých oblastí života človeka. Veru je ťažké sa na prvý pohľad v tom vyznať. A okrem toho je tu niečo, čo túto oblasť ľudského života veľmi komplikuje – chute a chúťky. Jednoducho niečo nám chutí, niečo menej, niečo nemusíme a niečomu vôbec nevieme odolať. Kto vie prečo?

Úskalia jedenia

Keď sa niekto trápi – zajedá svoj žiaľ. Inému v podobnej situácii vôbec nechutí, a sotva vie niečo zjesť. Ten prvý priberá a má s tým problém. Ten druhý stráca na váhe a má s tým tiež problém. Niekedy sú to stavy, ktoré si zaslúžia pozornosť lekára. My sa poďme venovať otázke jedenia viac všeobecne, aby sme si to vyjasnili.

Základné informácie sú jednoduché

Čím jednoduchším spôsobom upravíme to, čo ideme jesť, tým lepšie. Veľmi dobré je jesť čerstvé ovocie a zeleninu. Nie každý druh je konzumovateľný v surovom stave, napr. baklažán, karfiol, zemiak, tekvica hokaidó, hrášok, kukurica, atd. Tieto je nutné tepelne upraviť, najlepšie varením, dusením, či pečením.

Pitie je súčasťou obživy človeka

Ľudské telo tvorí zo 70% voda. A práve voda je tou najvhodnejšou tekutinou na uhasenie smädu. Je dôležité pravidelne piť, medzi hlavnými jedlami. Podľa vzrastu človeka je denná dávka pitia v rozmedzí 1,5 až 2,5 litra. Nepočítajú sa do nej polievky a káva. Voda, ktorú pijeme, má byť pitná neperlivá a neochutená. Vhodné je piť aj čerstvo odšťavenú zeleninu, alebo ovocie, ale nemá nahrádzať odporúčanú dennú dávku vody.

Pitný režim

Telo si prirodzeným spôsobom – pocitom smädu žiada, čo mu patrí. Ale pozor, keď si uvedomíte, že ste smädný, už máte pitný dlh. Tak nezabúdajte a pite včas!