ČO NEJESŤ A NEPIŤ

ČO NEJESŤ A NEPIŤ

ČO NEJESŤ A NEPIŤUž sme si povedali, čo jesť a piť. Teraz si ozrejmime, čo nejesť a čo nepiť.

Poďme na to “od lesa” – múdro a vedome

Čo nejesť a nepiť neberte ako trest, či niečo smutné v tom zmysle, že vám to bude v živote chýbať. NEBUDE! Je to o vnútornom postoji človeka k sebe, lebo sa zobudil. Zobudil zo stavu, kedy v omyle a polapený čarom chute jedla, jednoducho podľahol tej dobrote, ktorú mu niekto ponúkol ako vrchol kulinárskeho umenia. A bludný kruh sa roztočil.

Nedajme sa zlákať

Vysmážanie je labužnícky spôsob tepelnej úpravy surovín, s unikátnym chrumkavým efektom. Vysoké teploty pôsobiace na suroviny ničia v nich všetko dôležité pre ľudské telo. Pre mnohých z nás sú produkty neodolateľným lákadlom, ale bez výživovej hodnoty. Takže vyhnime sa smaženým jedlám a uprednostnime jednoduchšie spôsoby tepelnej úpravy. (Varenie, parenie, dusenie na malom množstve vody, či pečenie v rúre s teplotou do 200 st.C.)

Nejedzme suroviny alebo produkty

Svet je plný informácií, čo nie je vhodné konzumovať. Aj pre úplne zdravých jedincov sú nevhodné bravčové mäso, kuracie, hovädzie a divina. Rovnako všetky údeniny, slanina, a väčšina polotovarov. Rôzne zmesi korenín a pochutín s glutamátom.

Tí, ktorí majú akékoľvek zdravotné obtiaže, musia zvážiť vzhľadom na svoj stav konzumáciu: mlieko a všetky mliečne produkty (pri mliečnej intolerancii) obilie a všetky pekárenské produkty (pri celiakii)

Nepime alkohol

Úsmevne sa hovorí: “Alkohol je metla ľudstva – preto ju čistotní tak radi používajú.” Ale vážne, alkohol v akejkoľvek forme je jed. Ničí všetky orgány ľudského tela. Telo ho jednoducho musí vylúčiť a je to preň neskutočná záťaž. Destiláty s obsahom alkoholu nad 45% vyraďte zo svojho nápojového lístka. Jedinou výnimkou môžu byť macerované švédske byliny. A užívajú sa konzumáciou 1 čajovej lyžičky 1 až 3x denne. Víno, ktoré ľudia pijú “na zdravie” odporúčajú niektorí lekári v množsve 1 až 2 dl denne. Ale aj to je pre život človeka, ktorý sa o seba stará veľmi vysoká dávka. Skúste si nastaviť víno ako prípitok pri výnimočných udalostiach, ktorými sú narodeniny, alebo Vianoce. Až to tak urobíte, zistíte, že najlepším Novoročným prípitkom je šálka dobrého čaju. A až budete piť to svoje decko, či dve, pite ho spolu s jedlom, ktoré prináleží k tým výnimočným príležitostiam. Lepšie ho strávite, a alkohol sa rozloží spolu s nadmierou tukov konzumovaných dobrôt.